Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Poľsko predĺži zákaz na dovoz ukrajinského obilia

.tasr .svet

V Poľsku dovoz lacného ukrajinského obilia na jar viedol k poklesu cien a vyvolal protesty poľnohospodárov.

Poľsko predĺži zákaz na dovoz ukrajinského obilia SITA/AP Photo/Matthias Schrader

poľská vláda sa v utorok dohodla na jednostrannom predĺžení zákazu dovozu ukrajinského obilia aj po 15. septembri, keď súčasný zákaz vyprší. Ukrajina bezprostredne po tom avizovala, že zrejme bude nútená reagovať právnymi krokmi. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

„Bez ohľadu na ďalšie rozhodnutie (Európskej) komisie neotvoríme po tomto dátume hranice pre ukrajinské obilie, “ oznámila poľská vláda. Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ bezprostredne po tom ohlásil, že Kyjev by mohol v takomto prípade podniknúť právne kroky.

„Nemáme v úmysle uškodiť poľských farmárom,“ povedal. Dodal však, že „v prípade porušenia obchodného práva v záujme politického populizmu pred (poľskými) voľbami bude Ukrajina nútená podniknúť právne kroky“, a to obrátiť sa na arbitráž Svetovej obchodnej organizácie (WTO) s cieľom získať kompenzáciu za porušenie noriem stanovených vo Všeobecnej dohode o clách a obchode (GATT).

Viaceré stredoeurópske, respektíve východoeurópske členské krajiny EÚ - Poľsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko a Bulharsko - so súhlasom Únie uzatvorili do polovice septembra svoj trh pre ukrajinskú pšenicu, kukuricu a slnečnicu v záujme ochrany vlastného poľnohospodárskeho sektora. S výnimkou Bulharska ide o štáty hraničiace s Ukrajinou. Poľsko i Maďarsko už vopred avizovali, že v prípade, ak Únia toto opatrenie nepredĺži aj po 15. septembri, budú pokračovať v jeho uplatňovaní aj samostatne.

V Poľsku dovoz lacného ukrajinského obilia na jar viedol k poklesu cien a vyvolal protesty poľnohospodárov. Podľa poľských médií túto situáciu zapríčinila skutočnosť, že veľká časť ukrajinského obilia namiesto tranzitu do ďalších krajín zostávala v samotnom Poľsku.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite