Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

V Maroku sa znova triasla zem

.sita .svet

Tamojšia vláda zatiaľ nepožiadala humanitárne organizácie o pomoc, napriek masívnym škodám.

V Maroku sa znova triasla zem sita/AP Photo/Mosa'ab Elshamy

v nedeľu v Maroku udreli otrasy s magnitúdom 3,9. Bol to ďalší dotras piatkového ničivého zemetrasenia, ktoré si vyžiadalo viac ako 2 000 obetí a napáchalo škody na mnohých miestach od pohoria Atlas až po historické mesto Marrákeš.

Zemetrasenie v piatok udrelo s magnitúdom 6,8. Jeho epicentrum sa nachádzalo v pohorí Vysoký Atlas asi 70 kilometrov juhozápadne od Marrákeša. V odľahlých horských oblastiach údajne zemetrasenie zrovnalo niektoré obce so zemou. Cítiť ho bolo na mnohých vzdialenejších miestach v krajine aj mimo nej.

O život prišlo najmenej 2 012 ľudí. Ďalších 2 059 je podľa údajov ministerstva vnútra zranených, pričom 1 404 je zranených vážne.

Kráľ Muhammad VI. vyhlásil po zemetrasení trojdňový štátny smútok.

Organizácia Spojených národov (OSN) odhaduje, že piatkové zemetrasenie postihlo 300-tisíc ľudí. Niektorí Maročania sa na sociálnych sieťach sťažujú, že vláda nepovoľuje viac pomoci zo zahraničia. Medzinárodné humanitárne posádky sú pripravené prísť, no marocká vláda zatiaľ nepožiadala o ich pomoc.

Piatkové zemetrasenie v Maroku je najsilnejšie, ktoré zasiahlo krajinu za viac ako storočie. Je tiež najsmrteľnejšie od zemetrasenia, ktoré v roku 1960 zničilo mesto Agadir a zabilo viac ako 12-tisíc ľudí.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite