Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rumunsko si predvolalo ruského diplomata v reakcii na nález úlomkov dronu

.tasr .svet

Požiadali Rusov, aby prestali útočiť na ukrajinských obyvateľov a infraštruktúru.

Rumunsko si predvolalo ruského diplomata v reakcii na nález úlomkov dronu sita/Romanian Defense Ministry via AP

rumunsko v nedeľu oznámilo, že si predvolalo ruského chargé d'affaires v reakcii na sobotňajší nález úlomkov dronu v oblasti pri hraniciach s Ukrajinou. Išlo o dron podobný tým, aké používa ruská armáda. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Iulian Fota z rumunského ministerstva zahraničných vecí sa s ruským diplomatom stretol ešte v sobotu, aby predniesol protest voči narušeniu rumunského vzdušného priestoru, uviedol rumunský rezort diplomacie.

Fota ruskú stranu rázne požiadal, aby prestala uskutočňovať kroky voči ukrajinským obyvateľom a infraštruktúre - vrátane tých, ktoré by akýmkoľvek spôsobom ohrozovali bezpečnosť a rumunských občanov.

Rumunský prezident Klaus Iohannis v sobotu informoval, že o novom náleze úlomkov telefonicky hovoril s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom. Vo vyhlásení odsúdil narušenie rumunského vzdušného priestoru, ktoré označil za ohrozenie občanov v tejto oblasti.

Trosky, ktoré by mohli byť zvyškami ruského dronu, našli na rumunskom území v pohraničnej oblasti už aj počas predchádzajúceho týždňa, pripomína AFP.

Rusko v poslednom období opakovane útočilo na ukrajinské dunajské prístavy Reni, Izmajil a Kilija. Tie sa nachádzajú necelých 500 metrov od územia Rumunska a sú na dohľad obyvateľov rumunských obcí na opačnom brehu rieky Dunaj.

Rumunský Národný výbor pre výnimočné situácie (CNSU) v piatok rozhodol, že v delte Dunaja budú zavedené opatrenia na ochranu pred hrozbami zo vzduchu, a tiež príslušné výstražné mechanizmy. Ich zavádzanie bude koordinovať rumunský vicepremiér Marian Neacšu.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite