Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Obilnú dohodu obnovíme až po splnení našich požiadaviek, opakuje Kremeľ

.sita .svet

Podmienkou Ruska je prístup SWIFT pre Ruskú poľnohospodársku banku.

Obilnú dohodu obnovíme až po splnení našich požiadaviek, opakuje Kremeľ sita/Alexei Danichev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

kremeľ v sobotu opäť vyhlásil, že nepredĺži kľúčovú čiernomorskú obilnú iniciatívu, kým nebudú splnené jeho požiadavky. Jeho hovorca Dmitrij Peskov povedal, že Moskva očakáva, že Západ splní pôvodné dohody o uľahčení ruského poľnohospodárskeho exportu dosiahnuté v júli 2022.

Peskov reagoval na správy, že západné mocnosti údajne diskutujú o dohode, ktorá by umožnila otvorenie dcérskej spoločnosti Ruskej poľnohospodárskej banky a jej pripojenie k platobnému systému SWIFT a tiež by splnila aj ďalšie ruské požiadavky. 

Hovorca povedal, že zmienené dohody však počítajú s prístupom SWIFT pre Ruskú poľnohospodársku banku, nie jej dcérsku spoločnosť. Keďže už dal Západ podľa Peskova veľa sľubov, Moskva považuje za jej právo obnoviť dohodu až po implementácii jej požiadavkov.

Rusko v júli jednostranne odstúpilo od čiernomorskej obilnej iniciatívy, ktorá umožňovala bezpečný export ukrajinských poľnohospodárskych produktov po Čiernom mori, s tvrdením, že ruský export potravín a hnojív stále čelil prekážkam. 

Moskva vyhlásila, že obmedzenia týkajúce sa lodnej dopravy a poistenia brzdili jej obchod s poľnohospodárskymi výrobkami, hoci od minulého roka prepravila rekordné množstvo pšenice. Ukrajina a jej západní spojenci odmietli požiadavky Kremľa ako trik na presadzovanie vlastných záujmov.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite