Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina: Vyhlásenie G20 o ruskej vojne nie je nič, na čo môže byť skupina hrdá

.tasr .svet

Finálny text oficiálnej deklarácie vôbec nespomína Ruskú federáciu.

Ukrajina: Vyhlásenie G20 o ruskej vojne nie je nič, na čo môže byť skupina hrdá sita/AP Photo/Evelyn Hockstein, Pool

kyjev v sobotu kritizoval spoločné kompromisné vyhlásenie lídrov skupiny G20 o ruskej invázii na Ukrajinu, ktoré odsudzuje použitie sily s cieľom získať územie, ale nemenuje Rusko a ani ho priamo nekritizuje. TASR prevzala informácie z tlačovej agentúry AFP a z portálu britského denníka The Guardian.

„Ukrajina je vďačná partnerom, ktorí sa pokúšali zahrnúť do textu vyhlásenia ostré slová. Zároveň hovoríme, že pokiaľ ide o agresiu Ruska proti Ukrajine, skupina krajín G20 nemá byť na čo hrdá,“ uviedol Oleh Nikolenko, hovorca ukrajinského ministerstva zahraničných vecí.

Nikolenko poukázal na to, že deklarácia konkrétne nespomína Rusko. Ako dodal, uvádza sa v nej len to, že „štáty nesmú konať spôsobom, ktorý sa nezhoduje s cieľmi a zásadami Charty OSN ako celku, a že sa štáty musia zdržať vyhrážok alebo použitia sily s cieľom získať územie, lebo by to išlo proti územnej celistvosti, suverenite či politickej nezávislosti nejakého štátu".

„Je jasné, že prítomnosť ukrajinskej strany (na summite G20) by umožnilo účastníkom lepšie pochopiť situáciu,“ napísal Nikolenko na Facebooku.

Nikolenko zdôraznil, že je vďačný západným krajinám, ktoré presadzovali silné odsúdenie Ruska. Nakoniec však Rusko nesúhlasilo s väčšinou znenia textu týkajúceho sa Ukrajiny a zablokovalo kompromis, ktorý „bol inak prijateľný pre všetkých ostatných“, povedal pre tlačovú agentúru Reuters diplomat z Európskej únie.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite