Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Maroko: Počet obetí zemetrasenia presiahol 1000

.tasr .svet

Miestni záchranári predpokladajú, že obetí bude ešte viac.

Maroko: Počet obetí zemetrasenia presiahol 1000 sita/AP Photo/Mosa'ab Elshamy

silné zemetrasenie, ktoré v noci na sobotu zasiahlo Maroko, si vyžiadalo najmenej 1037 životov. Zranenia utrpelo ďalších 1204 ľudí, z nich 721 je v kritickom stave, oznámilo popoludní marocké ministerstvo vnútra. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP, AP a DPA.

Očakáva sa, že počty obetí sa ešte zvýšia. Záchranári sa len postupne dostávajú do odľahlých oblastí, podľa úradov je väčšina škôd mimo miest.

Zemetrasenie s magnitúdou 6,8 nastalo v piatok necelú hodinu pred polnocou miestneho času. Došlo k nemu v pohorí Atlas 70 kilometrov juhozápadne od turistami vyhľadávaného mesta Marrákeš. Krátko na to prišiel dotras s magnitúdou 4,9.

Otrasy zdevastovali horské dediny a zničili alebo poškodili mnohé budovy vrátane pamiatok zapísaných do zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Zábery na sociálnych sieťach zachytávajú trosky i ľudí utekajúcich z budov. Mnohí z obáv z ďalších zemetrasení strávili noc vonku.

Najsilnejšie zemetrasenie v Maroku za posledné storočie bolo cítiť v okruhu 400 kilometrov. Ľudí vytrhlo zo spánku aj v Španielsku a Portugalsku. Pocítili ho tiež v Alžírsku. Správy o škodách alebo obetiach tam nie sú k dispozícii.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite