Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Totalitný režim KĽDR slávi 75. výročie založenia

.tasr .svet

Pripomenul si ho vojenskou prehliadkou, ktorú sledoval aj Kim Čong-un.

Totalitný režim KĽDR slávi 75. výročie založenia sita/AP Photo/Cha Song Ho

severná Kórea si v noci na sobotu pripomenula 75. výročie svojho založenia vojenskou prehliadkou a ohňostrojom v hlavnom meste Pchjongjang. Prehliadku sledoval aj vodca KĽDR Kim Čong-un a prítomní boli aj predstavitelia čínskej vlády. TASR správu prevzala z agentúr AP a DPA, ktoré sa odvolávajú na severokórejské štátne médiá.

Čínska delegácia na čele s vicepremiérom Liou Kou-čungom pricestovala na základe pozvania severokórejskej vlády. Čínsky prezident Si Ťin-pching vo svojom odkaze ocenil Severnú Kóreu za budovanie socializmu a vyjadril odhodlanie svojej krajiny spolupracovať a posilniť strategickú komunikáciu či vzťahy, píše DPA s odvolaním sa na čínsku štátnu tlačovú agentúru Sinchua.

Kim Čong-unovi v sobotu k výročiu zagratuloval aj ruský prezident Vladimir Putin, ktorý tiež žiadal posilnenie väzieb medzi Ruskom a KĽDR. Rusko do Pchjongjangu vyslalo vojenský tanečný a spevácky súbor, dodáva AP.

Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) oficiálne vznikla 9. septembra 1948. Jej najvyšším predstaviteľom sa stal Kim Ir-sen, starý otec súčasného lídra KĽDR Kim Čong-una.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite