Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Skupina G20 potvrdila Africkú úniu ako nového stáleho člena

.tasr .svet

Návrh na prijatie AÚ už v piatok podporila India, Spojené štáty aj Európska únia.

Skupina G20 potvrdila Africkú úniu ako nového stáleho člena sita/AP Photo/Evan Vucci,Pool

africká únia (AÚ) sa v sobotu stala novým stálym členom skupiny G20 na základe pozvania Indie, kde sa v týchto dňoch koná samit tohto zoskupenia (G20). TASR správu prevzala z agentúr AP a AFP.

„So súhlasom všetkých (členov G20) žiadam zástupcu AÚ, aby zaujal svoje miesto ako stály člen G20,“ povedal indický premiér Naréndra Módí vo svojom prejave v úvode samitu v Naí Dillí.        

Módí podal ruku úradujúcemu predsedovi Africkej únie Azalimu Assoumanimu a požiadal ho, aby zaujal miesto pri rokovacom stole, píše AP.

Návrh na prijatie AÚ už v piatok - pred začiatkom samitu - podporila India, Spojené štáty aj Európska únia. Do dejiska konania samitu pricestoval Assoumani, ktorý je prezidentom afrického ostrovného štátu Komory.

AÚ sídli v etiópskom hlavnom meste Addis Abeba a celkovo má 55 členských krajín. Šesť z nich, v ktorých vládnu vojenské junty, má však v súčasnosti pozastavené členstvo.

Skupinu G20 tvorí 19 krajín a Európska únia. Jej členské krajiny vytvárajú 85 percent svetového HDP a žijú v nich dve tretiny svetovej populácie.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite