Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zomrela disidentka a signatárka Charty 77 Otta Bednářová

.tasr .svet

Za činnosť proti komunistickému režimu strávila šestnásť mesiacov vo väzení.

Zomrela disidentka a signatárka Charty 77 Otta Bednářová

vo veku 96 rokov zomrela bývalá česká televízna redaktorka, disidentka a signatárka Charty 77 Otta Bednářová. Za činnosť proti komunistickému režimu strávila šestnásť mesiacov vo väzení. Na sociálnej sieti X to uviedla Česká televízia, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Bednářová od roku 1963 pracovala v Československej televízii, bola spoluautorkou relácie Zvedavá kamera. V reportáži Svedectvo pre výstrahu napríklad odhalila zákulisie vykonštruovaného procesu z päťdesiatych rokov a venovala sa dokumentovaniu aj iných citlivých tém. 

Po roku 1968 bola nútená televíziu opustiť, vylúčili ju tiež z Komunistickej strany. Od roku 1974 sa podieľala na rozmnožovaní a šírení samizdatovej literatúry. Stala sa tak objektom záujmu Štátnej bezpečnosti (ŠtB). Patrila medzi prvých signatárov Charty 77.

Podieľala sa na založení Výboru na obranu nespravodlivo stíhaných (VONS). V roku 1979 bola komunistickou justíciou odsúdená na tri roky väzenia, ale za mrežami napokon strávila "len" šestnásť mesiacov. Po prepustení sa znova angažovala v disente. Po nežnej revolúcii pracovala vo Výbore dobrej vôle vtedajšej prvej dámy Olgy Havlovej. 

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite