Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Peking potvrdil, že Si Ťin-pching sa nezúčastní na summite G20 v Naí Dillí

.tasr .svet

Americký prezident Joe Biden v nedeľu vyjadril sklamanie z neúčasti svojho čínskeho kolegu na tohtotýždňovej schôdzke lídrov G20 v Indii.

Peking potvrdil, že Si Ťin-pching sa nezúčastní na summite G20 v Naí Dillí SITA/Gianluigi Guercia/Pool via AP

čínske ministerstvo zahraničných vecí v pondelok potvrdilo, že prezident Si Ťin-pching sa nezúčastní na summite skupiny G20 v Indii. Na schôdzke ho zastúpi premiér Li Čchiang. TASR správu prevzala z agentúr AP a AFP.

„Na pozvanie vlády Indickej republiky sa premiér Li Čchiang zúčastní na 18. summite G20, ktorý sa bude konať v indickom Naí Dillí 9. a 10. septembra,“ uviedla hovorkyňa čínskeho rezortu diplomacie Mao Ning v krátkom vyhlásení. Viac detailov neposkytla. 

Neúčasť Si Ťin-pchinga na summite G20 minulý týždeň s odvolaním sa na svoje zdroje avizovala agentúra Reuters.

Americký prezident Joe Biden v nedeľu vyjadril sklamanie z neúčasti svojho čínskeho kolegu na tohtotýždňovej schôdzke lídrov G20 v Indii. Summit v Naí Dillí bol vnímaný ako podujatie, na ktorom by sa mohli obaja lídri takmer po roku opäť stretnúť.

S Indiou, hostiteľom tohtoročného summitu, má Čína napäté vzťahy od incidentu v kašmírskom regióne Ladákh z júna 2020, pri ktorom zahynulo 20 indických a najmenej štyria čínski vojaci. Obe krajiny sa dlhodobo sporia o vzájomnú hranicu, ktorá nikdy nebola riadne vymedzená. Čína si robí nároky aj na severovýchodný indický štát Arunáčalpradéš, ktorý považuje za súčasť Tibetu.

Napätie v čínsko-indických vzťahoch spôsobujú aj čoraz užšie strategické väzby Naí Dillí s Washingtonom, hlavným rivalom Pekingu, píše AP.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite