Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.stredná Európa Milana Niča: Európska únia sa zmení

.milan Nič .stĺpčeky .spoločnosť

Ešte jedno obzretie za konferenciou Globsecu v Bratislave. Ako sa jeho témy prenesú do politickej reality EÚ, jej starších, novších a tiež budúcich členov?

.stredná Európa Milana Niča: Európska únia sa zmení

zúčastnil si sa na konferencii Globsec, čo považuješ za jeho najzaujímavejšie body?

Globsec sa za posledné roky, odkedy som v Berlíne, ešte viac rozrástol, má mnoho účastníkov, panelov a tém, z ktorých si môžete vybrať. Okrem hlavnej témy – vojny na Ukrajine, transatlantických vzťahov a bezpečnosti Európy – som si toho roku vybral diskusie zamerané na európsku politiku, susedné regióny a rozširovanie EÚ. 

Trochu na okraji záujmu bol panel štátnych tajomníkov pre európske záležitosti Francúzska, Nemecka a Slovenska, venovaný rozširovaniu a vnútornej reforme Únie. Napokon, vzájomnej podmienenosti oboch procesov sa venoval aj francúzsky prezident Emmanuel Macron vo svojom hlavnom prejave. Mal som možnosť zúčastniť sa aj na neformálnom obede s ním počas konferencie.

čo môžeme dedukovať zo silnej francúzskej prítomnosti na Globsecu a z prejavu Emmanuela Macrona? Ako to súvisí so strednou a východnou Európou?

Jednak to bolo pokračovanie francúzskej diplomatickej ofenzívy voči strednej a východnej Európe, ktorá bola u prezidenta Macrona prítomná aj v minulých rokoch. Najmä vtedy, keď potreboval získať podporu našich vlád pre svoje širšie ciele alebo inicíatívy na úrovni celej európskej dvadsaťsedmičky. V poslednom čase v Paríži zaregistrovali naštrbenie dôvery politických elít tohto regiónu voči Berlínu a cítia v tom šancu pre svoje záujmy.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite