Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.zvedochtivé čítanie: Nástup a pád čarodejníc

.andrej Zeman .stĺpčeky .kultúra

Ako si máme predstaviť hon na čarodejnice? Ako to bolo, čo ich motivovalo a prečo nakoniec začali upadať? Vyčistíme si pritom myseľ od nepresných historických nánosov a možno sa dozvieme aj niektoré doslova magické zistenia.

.zvedochtivé čítanie: Nástup a pád čarodejníc WIKIMEDIA COMMONS Pálenie čarodejníc v nemeckom grófstve Regenstein v roku 1555. Kolorovaný drevoryt.

hon na čarodejnice je téma plná mýtov a nepresností. Dnes stihneme spomenúť len niektoré z nich a nadviažeme na myšlienky, ktoré už boli na stránkach tohto časopisu spomenuté. V .týždni vyšiel v roku 2014 od historičky Tünde Lengyelovej článok „Pozor na strigy a bosorky!“, ktorý sa zameral najmä na slovenský kontext. V úvode však načrtol aj ten širší európsky a my ho rozvinieme.

Aj v slovenčine existuje viacero pojmov súvisiacich s dnešnou témou. Máme slová ako bosorka, bosorák, bosoráctvo, striga, strigôň, černokňažníctvo, černokňažník, ježibaba, čaro, čarodejníctvo, čarodej, čarodejka, čarodejník, kúzlo, kúzelník, kúzelníčka, mágia, mág, vedma, vedomec, zaklínadlo, zaklínač a ešte by sa určite nejaké ďalšie našli.

číselné nepresnosti

Hon na čarodejníkov či čarodejnice prebiehal od roku 1450 po ďalšie tri storočia, teda do roku 1750. Koľko bosoriek za ten čas popravili? Milióny? Státisíce? Niektoré zdroje vám takéto čísla naozaj poskytnú. Uvádza sa aj číslo 9 miliónov obetí. Pochádza z 18. storočia od Gottfrieda Christiana Voigta, ktorý kritizoval Voltaira, lebo ten odhadol státisíce popravených čarodejníc. To sa Voigtovi málilo a nafúkol počet až na spomínaných 9 miliónov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite