Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.zvedochtivé čítanie: Rástlo rané kresťanstvo vďaka zázrakom?

.andrej Zeman .stĺpčeky .kultúra

Tak pred 2000 rokmi bol Ježiš už zrejme životnými skúsenosťami opásaný dvadsiatnik. V dobe, keď chodil galilejskými nížinami a pahorkami, žiadne kresťanstvo neexistovalo. O pár rokov nato sa dali do pohybu udalosti, ktoré zmenili tvár intelektuálneho sveta, a dnes má kresťanstvo zhruba dva a pol miliardy stúpencov. Ako k tomu došlo?

.zvedochtivé čítanie: Rástlo rané kresťanstvo vďaka zázrakom? WIKIMEDIA COMMONS Caravaggio: Neveriaci Tomáš, 1602.

je zaujímavé čítať si k tejto téme súčasných historikov či sociológov náboženstva. No rovnako pôsobivé sú o nej staršie texty, knihy a argumenty spred pár storočí.

Hoci sa totiž začiatky kresťanstva začali rozoberať už pred obdobím osvietenstva v 18. storočí, hlavne v „osvietenskej“ dobe nastal rozkvet literatúry na túto tému. A hlavnou motiváciou debát bola otázka zázrakov. Keďže ich spochybňovali mnohí deisti, aj taký velikán ako David Hume, mnohí pravoverní kresťania na to reagovali tvrdením, že prví kresťanskí apoštoli a učeníci (mimochodom, vrátane mnohých žien) si nemohli vymýšľať.

Historicky a teologicky sa zažilo presvedčenie, že kresťanstvo sa muselo šíriť vďaka zázrakom a Božiemu zázračnému a prozreteľnému vedeniu. Čokoľvek, čo si dnes uvedieme, neznamená, že to tak nebolo. Platí však, že historici nemajú v náplni práce vyjadrovať sa k tomu, ako sa máme na udalosti v histórii pozerať teologicky. Môžu nám napríklad povedať, v čom katolíci nesúhlasili s protestantmi, ale už nie, kto z nich má pravdu. Môžu sa vyjadrovať, že mnohé udalosti boli považované za zázraky, ale nie určovať, či naozaj šlo o zázraky.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite