Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.zvedochtivé čítanie: Akým svetlom svietili francúzski osvietenci?

.andrej Zeman .stĺpčeky .kultúra

O osvietenstve sme sa všetci učili v škole a máme o ňom predstavy. Niekedy je však história plná prekvapení – zvlášť vtedy, keď ju porovnáme s jej zjednodušenými verziami. Tak zvedochtivo čítajte, ak chcete vedieť niečo viac, ako vám povedali učebnice.

.zvedochtivé čítanie: Akým svetlom svietili francúzski osvietenci? WIKIMEDIA COMMONS Salón pani Geoffrinovej v roku 1755. Maľba Aniceta Charlesa Gabriela Lemonniera, 1812.

v 18. storočí sa toho vo Francúzsku dialo veľa. Dnes trochu obídeme Francúzsku revolúciu, s ktorou sa toto obdobie v osnovách spája najčastejšie, a preskúmame ho z hľadiska tzv. intelektuálnej histórie. Naša ústredná otázka bude: Aké intelektuálne cesto sa pieklo v rúre francúzskeho osvietenstva a čo sa z neho nakoniec upieklo? Najskôr sa však oboznámme s rúrou, kde sa pieklo, teda s relevantným kontextom doby.

čo je osvietenstvo?

Mnohí sa nazdávame, že pojem osvietenstvo intuitívne chápeme. Vnímame ho ako dobu, keď sa ľudia chceli odrezať od dlhodobého a nekritického prijímania tradícií a pri budovaní nového poznania používať lampáš rozumu. Je v tom kus pravdy.

Známa je krátka esej od nemeckého osvietenca Immanuela Kanta s názvom Čo je osvietenstvo? Jej prvá veta znie: „Osvietenstvo je oslobodenie jednotlivca od dobrovoľne prijatej nezrelosti.” Kant ďalej opisuje, ako treba odhodiť lenivosť a zbabelosť v myslení a začať slobodne myslieť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite