Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

.zvedochtivé čítanie: Kresťanstvo a vedecká revolúcia

.andrej Zeman .stĺpčeky .kultúra

Sú začiatky moderného vedeckého zmýšľania nejako spojené s náboženstvom? Otázka je to paradoxná len na pohľad. A prečo je vlastne dôležitá?

.zvedochtivé čítanie: Kresťanstvo a vedecká revolúcia WIKIMEDIA COMMONS Nemecký jezuita Johann Adam Schall von Bell, 1667. Venoval sa aj astronómii a počas misie v Číne sa stal poradcom čínskeho cisára.

asi nie je lepšia a presnejšia odpoveď než tá, že je dobré poznať pravdu alebo aspoň k nej smerovať – aj k tej historickej. Lebo kresťanské poznanie naozaj motivovalo jednotlivcov k vedeckému skúmaniu prírody. Ale pozor, výraz „veda“ tu mienim používať na akékoľvek cielené skúmanie prírody. Je to, samozrejme, pre nami skúmané obdobie nepresný pojem, ale v rámci zjednodušenia je v poriadku.

V téme, ktorú začíname, existuje dvojica zaujímavých a protichodných tvrdení. Jedno hovorí, že práve kresťanstvo dalo vzniknúť vedeckej revolúcii, a tak nakoniec umožnilo vzrast vedy v našej západnej civilizácii. Druhé a zdanlivo opačné tvrdenie hovorí, že práve vedecká revolúcia spôsobila, že sa veda konečne od náboženstva oslobodila, a tak sme mohli po zhruba tisíc rokoch temnoveku konečne začať napredovať.

Nie sú však tie tvrdenia opačné iba zdanlivo?

naozaj by sme bez kresťanstva žili v temnoveku?

Tak najskôr táto otázka: Podnietilo kresťanstvo vznik vedeckej revolúcie? Za takúto tézu v minulosti argumentovalo niekoľko významných bádateľov. Existuje pritom rozdiel v sile konkrétneho tvrdenia. Je určite celkom iné povedať, že kresťanstvo prispelo k tvorbe modernej vedy, ako zastávať pozíciu, že kresťanstvo a jedine kresťanstvo mohlo takúto vedeckú revolúciu rozbehnúť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite