Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.svet podľa Globsecu: Napravenie imidžu Francúzska

.terézia Rekšáková .stĺpčeky .spoločnosť

Prezident Emmanuel Macron sa opäť usiluje o napravenie imidžu „arogantnej koloniálnej veľmoci“ u Afričanov. Začiatkom marca absolvoval už svoju osemnástu pracovnú cestu počas pôsobenia v prezidentskej funkcii. Navštívil Kongo, Angolu, Gabon a Konžskú demokratickú republiku, kde sa jeho vystúpenie nevyhlo pouličným protestom.

.svet podľa Globsecu: Napravenie imidžu Francúzska SITA/AP Photo/Kin Cheung, Pool

plán postupnej zmeny verejnej mienky inicioval predstavením novej stratégie, ktorej gro tvorí upustenie od vojenských intervencií Francúzska na kontinente. Bola to práve vojenská misia proti islamistickým extrémistom v Saheli (2013 – 2022), ktorej zlyhanie zamiešalo karty a Francúzi sa z oblasti stiahli.

V okolnostiach prehlbujúceho sa chaosu následkom niekoľkých armádnych pučov a protizápadného nepriateľstva po prevzatí moci juntou, ktorá podpísala strategickú dohodu s Ruskom, tak francúzske jednotky zavesili desaťročný boj o aké-také bezpečie regiónu na klinec. Vystriedali ich wagnerovci. Po boku skupiny, ktorá už v začiatkoch miestneho pôsobenia zavraždila viac civilistov než radikálov, nechcú bojovať ani ďalšie európske štáty, a tak Francúzov nasledovali.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite