Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

.stredná Európa Milana Niča: Nemci zmenili politiku voči Rusku, ale boja sa dlhej vojny

.milan Nič .stĺpčeky .európa

Hoci Nemecko spočiatku zdráhavo pomáhalo Ukrajine, nakoniec sa rozhýbalo správnym smerom – smerom pomoci a podpory napadnutej krajine. Prezident dokonca vyhlásil, že separátna dohoda s Ruskom nie je možná.

.stredná Európa Milana Niča: Nemci zmenili politiku voči Rusku, ale boja sa dlhej vojny archív autora

ako si Nemecko, kde dlhodobo žiješ, pripomenulo to smutné výročie ruskej invázie na Ukrajinu?

Solidárne akcie na podporu Ukrajiny sa konali po celom Nemecku. V Berlíne aktivisti vystavili pred ruskou ambasádou zničený ruský tank T-72, ktorý sa zúčastnil útoku na Kyjev. Hlaveň namierili na ruskú ambasádu. Konala sa aj spomienková akcia v sídle spolkového prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera, ktorý bol vo svojej bývalej funkcii ministra zahraničia spojený s Nord streamom 2 a s priaznivým postojom k Rusku. 

Ako jeden z mála politikov, ktorí takí boli, však urobil verejné pokánie a povedal, že sa mýlil. To potvrdil aj v októbri pri návšteve v Kyjeve, kam ho Ukrajinci po dlhšom odklade napokon pozvali. Prezident Steinmeier je myšlienkovým motorom vytrvania v podpore Ukrajine, opakuje, že separátna dohoda s Ruskom nie je možná, lebo Rusko zničilo základy európskeho bezpečnostného poriadku, o ktorý sa aj on snažil.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite