Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

.zvedochtivé čítanie: Simone de Beauvoir alebo kedy je žena ženou

.jakub Betinský .stĺpčeky .spoločnosť

Nie tak dávno som na týchto stránkach písal o Simone Weil a dnes budem pokračovať ďalšou Simone: Simone de Beauvoir. Kto bola táto existenciálna mysliteľka, ako s ňou súvisí meno Jean-Paul Sartre a prečo odmietala chápať ženy ako to druhé pohlavie?

.zvedochtivé čítanie: Simone de Beauvoir alebo kedy je žena ženou GISELE FREUND/PHOTO RESEARCHERS HISTORY/GETTY IMAGES Simone de Beauvoir so Jeanom-Paulom Sartrom v jeho byte na Rue Bonaparte v Paríži okolo roku 1964.

simone Lucie Ernestine Marie Bertrand de Beauvoir sa narodila v roku 1908 v Paríži a ako 78 ročná zomrela tiež tam v roku 1986. I keď je prevažne známa ako francúzska existenciálna filozofka, bola tiež autorkou románov, sociálnou aktivistkou a samozrejme priekopníčkou feminizmu. Jej celoživotným partnerom a spriaznenou dušou bol francúzsky filozof Jean-Paul Sartre.

Sartre a Beauvoir boli spolužiaci na prestížnej francúzskej École Normale Supérieure a i keď na nej nebola formálne zapísaná, na záverečných skúškach skončila ako druhá za Sartrom. Mala vtedy 21 rokov a bola najmladším študentom, ktorý dovtedy skúšku absolvoval. Úmyselne hovorím „študentom“ – začiatkom 20. storočia na École Normale neučila žiadna žena a študentky museli byť viac ako výnimočné, aby im bolo umožnené štúdium alebo absolvovanie skúšok. Beauvoir následne získala na École Normale aj certifikát zo Všeobecnej filozofie a logiky a v skúške skončila druhá za Simone Weil. Dá sa povedať, že išlo o silný ženský ročník.

„Po Druhej svetovej vojne sa marxizmus stáva neodmysliteľnou súčasťou jej politického uvažovania.“

Už tu vidieť začiatok celoživotného vzťahu so Sartrom, ktorý bol spolu s ňou a študentkou Oľgou hlavnou postavou jej prvého románu z 1943 s názvom L’Invitée (v angličtine ako She Came to Stay a v českom preklade ako Pozvaná).

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite