Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Deep biotech Mira Gašpárka: Ako zvrátiť starnutie

.miroslav Gašpárek .stĺpčeky .veda

Ľudia denne platia stovky až tisíce eur za plastické a kozmetické úkony s údajne omladzujúcimi účinkami. Niektoré laboratórne hlodavce majú však také „šťastie“, že tieto procedúry získavajú zadarmo, až im mnohé modelky a modeli len potichu závidia.

Deep biotech Mira Gašpárka: Ako zvrátiť starnutie

myšlienka večnej mladosti či dokonca nesmrteľnosti sprevádza ľudstvo už od nepamäti, no doposiaľ bol tento koncept vyhradený pre sci-fi scenáristov a marketérov v kozmetike. Starnutie je prirodzený proces, ktorý je výsledkom mnohých skrytých biochemických procesov. V skratke, starneme od chvíle nášho splodenia.

Dvom od seba nezávislým vedeckým tímom sa však podarilo odhaliť spôsob ako starnutie spomaliť, či dokonca zvrátiť. Geneticky upravili laboratórne myši tak, aby produkovali Yamanakove faktory, ktoré predstavujú špeciálnu skupinu bielkovín ovplyvňujúcich tvorbu pluripotentných kmeňových buniek. Tieto kmeňové bunky sa následne dokážu diferencovať (premeniť) na bunky špecifického tkaniva. Sú teda akýmsi „švajčiarskym nožíkom“ ľudského organizmu – sú tam, kde ich treba, a robia to, čo treba. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite