Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

.pravidelná dávka Jakuba Betinského: Ako konať? Kto som? Aká je povaha reality?

.jakub Betinský .stĺpčeky .kultúra

Ako byť dokonalý? To je nielen zaujímavá otázka, ale aj názov knihy (2022) od amerického scenáristku a producenta Michaela Schura, ktorý je za úspešným (morálno-filozofickým) seriálom The Good Place, ale tiež sa podieľal na seriálovej klasike The Office.

.pravidelná dávka Jakuba Betinského: Ako konať? Kto som? Aká je povaha reality?

mal som možnosť začítať sa do tejto jeho novej knihy a jej cieľom, ako ho chápem ja, je dať čitateľovi populárnu a humornú verziu akademického kurzu morálnej filozofie. A čo je to morálna filozofia? Nič viac a menej ako (v rámci možností systematické) uvažovanie o odpovedi na otázky „Čo je to dobrý život?“ a „Ako správne konať?“

Schur je filozofický entuziasta so štedrou dávkou skúseností z praktickej reflektívnosti. Zaujal ho svet etického uvažovania a jeho dilematickosť, doštudoval si veľa literatúry (klobúk dole) a tiež tieto otázky širokospektrálne konzultoval.

Túto knihu by som určite kúpil pod stromček viacerým ľuďom, ale! Po prvé, kúpil by som im k tomu aj knihu harvardského filozofa Michaela Sandela Spravedlnost: Co je správné dělat (2015), ktorá ide nielen do šírky, ale aj do hĺbky; a po druhé, vystríhal by som svojich priateľov, že nie každý popularizátor (v tomto prípade popularizátor morálnej filozofie) je aj autorita v danej oblasti. Čo tým myslím?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite