Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.otázniky Antona Vydru: Vyhnanci, vyvrheli a utečenci

.anton Vydra .stĺpčeky .otázniky Antona Vydru

Bývali časy – a nik netvrdí, že sa možno raz nevrátia –, keď boli ľudia, ktorí sa stali neprijateľnými pre nejakú spoločnosť, poslaní do vyhnanstva, na nejaký ostrov alebo niekam na perifériu, aby viac neboli v centre diania na očiach. Lenže aj tu existujú rôznosti.

.otázniky Antona Vydru: Vyhnanci, vyvrheli a utečenci

čo znamená niekoho zahnať? Zaháňame divé šelmy, aby nám neubližovali. No nerobíme z nich tým vyhnancov či vyvrheľov. Ani človek zahnaný do kúta nie je hneď vyhnancom; iba sme ho pokorili v argumentačnej bitke.

Keď nejaká krajina vyhostí diplomatov, lebo tým reaguje na správanie ich materskej krajiny, nie je to to isté, ako keď niekoho pošleme do vyhnanstva. Diplomatovi je azda aj jedno, že ho práve vyhostili, možno sa mu v tej cudzej krajine ani nepáčilo a je rád, že z nej ide preč, domov. Vyhnancom sa celkom iste necíti.

Alebo tí, ktorí utekajú z krajiny, v ktorej ďalej žiť sa pre nich (navždy alebo dočasne) stáva neúnosné. Nikto ich nevyháňa, a predsa sú „odídení“.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite