Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Deep biotech Mira Gašpárka: Mesto Nádeje

.miroslav Gašpárek .stĺpčeky .veda

Viac než 38 miliónov ľudí na celom svete je infikovaných ľudským imunodeficienčným vírusom známym pod skratkou HIV. No aj napriek tomu, že túto infekciu je dnes možné liečiť, skutočne vyliečiť sa zatiaľ podarilo len štyroch pacientov.

Deep biotech Mira Gašpárka: Mesto Nádeje

trójsky kôň – tak by sa dal opísať vírus HIV, ktorý tajne infiltruje bunky imunitného systému a zmení ich na výrobné linky vírusových častíc, vinou čoho sa náš imunitný systém, obrana nášho organizmu, mení na slabinu ľudského tela. Dnešná liečba HIV infekcií je zameraná na zastavenie množenia vírusu, ktoré by viedlo k deštrukcii imunitného systému známej aj ako AIDS. Ale v prípade, že pacienti tieto lieky vysadia, vírus sa môže opäť množiť.

Aj napriek tomu, že vyliečenie z infekcie HIV nie je nemožné, je veľmi vzácne a zvyčajne je následkom liečby iných ochorení, napríklad leukémie. Odkedy sa HIV začal šíriť populáciou pred približne štyridsiatimi rokmi, vieme len o 4 pacientoch, u ktorých došlo k vyliečeniu z HIV – teda aj po niekoľkým rokoch bez akejkoľvek liečby u nich nebol vírus detegovateľný. Všetci títo pacienti podstúpili transplantáciu kostnej drene a šťastnou náhodou od ľudí rezistentných voči HIV.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite