Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.otázniky Antona Vydru: Svet bez tieňov

.anton Vydra .stĺpčeky .otázniky Antona Vydru

Svet bez tieňov by bol apokalyptický. Buď by v ňom zavládla absolútna temnota, alebo by ho pohltila nadmiera svetla. Nemohli by sme žiť ani v jednom z týchto extrémov.

.otázniky Antona Vydru: Svet bez tieňov

tma nie je nadvláda tieňov, ale absencia svetla. Metafora tmy alebo temnoty sa kultúrne spája s nepoznaním – v negatívnom aj pozitívnom zmysle. Boli časy, keď niektoré gnostické hnutia (manichejci) snívali o tomto svete ako o bojisku svetla a tmy, ducha a hmoty. Túžili, samozrejme, stáť na strane svetla, lebo uverili tomu, že vedia, čo to znamená: stačilo vraj iba potierať všetko hmotné a telesné. A bolo to, paradoxne, kresťanstvo, ktoré zdvihlo svoj hlas proti tejto degradácii tela na vec v područí temnoty a volalo po svete, v ktorom má rovnaké miesto telo i duch. 

No bolo to takisto kresťanstvo, ktoré prinieslo nový, pozitívny obraz temnoty v mystike: taký človek si uvedomoval, že čím vyššie vystupuje, preniká do tým väčšej temnoty v poznávaní Boha, ktorého nijaké z našich slov nedokáže opísať, a teda ani objasniť. Tma ako výsledok oslepujúceho svetla je tu najvyšším stupňom poznania, učenej nevedomosti, je to extáza mystickej múdrosti. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite