Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Deep biotech Mira Gašpárka: Programovanie buniek je hnacou silou pokroku

.miroslav Gašpárek .stĺpčeky .veda

Ani nie pred pol rokom sme sa spoločne pozreli na dve veľké biotechnologické spoločnosti, pre ktoré sa rok 2021 skončil úplne odlišne. No dnes je už situácia odlišná – už to nie je o horko-ťažko prežívajúcom Zymergene a rozkvitajúcom Ginkgo Bioworkse – dnes už je jasné, že stáť ostalo len Ginkgo.

Deep biotech Mira Gašpárka: Programovanie buniek je hnacou silou pokroku

zymergen, ako aj Ginkgo prevádzkujú platformy zamerané na technologické  dizajnovanie geneticky modifikovaných organizmov, no Ginkgu sa v tomto odvetví začalo dariť omnoho viac. Pre predstavu sa stačí pozrieť na výročné správy oboch spoločností. Zatiaľ čo GB uzavrelo rok 2021 so ziskom 314 miliónov USD, Zymergen dosiahol „astronomickú“ stratu v celkovej výške 360 miliónov USD. Z dvoch kedysi porovnateľných konkurentov sa teda stali dva extrémne protiklady, pokiaľ ide o reálny úspech. 

Aj napriek snahám zredukovať svoje náklady nevyzerala budúcnosť Zymergenu úplne ružovo, teda až pokým sa na scéne nezjavilo Ginkgo.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite