Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.otázniky Antona Vydru: Nikdy nie sme hotoví

.anton Vydra .stĺpčeky ..otázniky antona vydru

V prvej polovici minulého storočia sa viedli rôzne debaty o rozdiele medzi civilizovanými ľuďmi a necivilizovanými – napríklad malými deťmi, šialencami alebo divochmi. Tí prví sa mnohým javili ako hotoví ľudia; tí druhí ako nehotoví, nekompletní, nedokončení.

.otázniky Antona Vydru: Nikdy nie sme hotoví

celá táto diskusia mala svoje vyústenie v tom, že samotná idea hotového človeka je neopodstatnená, lebo ani civilizovaný človek nie je nikdy tak celkom hotovým človekom. Nie sme predsa kusy hliny, ktoré vzdelávanie a skúsenosť sformuje do nejakej úhľadnej amfory, a tým sa celý proces nášho osobnostného utvárania nadobro skončil.

Človek je bytosť s otvorenou štruktúrou. Stojí pred možnosťami, je vrhnutý do situácie vyberať si z nich, je v postoji toho, koho rozvoj sa neuzavrel raz a navždy. To neznamená, že má meniť svoje názory každú chvíľu, alebo že je neukotvený, alebo že to ním hádže raz tu, raz tam podľa toho, ktorým smerom dujú vetry.

Naša nehotová povaha je výsadou i rizikom, lebo z veľa možností sa dá vybrať tak dobré, ako aj zlé. Vedel to už renesančný mladík Pico della Mirandola, keď tvrdil, že človek sa líši od anjelov a zvierat tým, že je na ňom, či sa stane skôr anjelom, alebo radšej zvieraťom.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite