Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Deep biotech Mira Gašpárka: Úspechy modrého vtáčika

.miroslav Gašpárek .stĺpčeky .veda

Americká biotechnologická spoločnosť bluebird bio, Inc. má za sebou úspešný týždeň – no úspech bluebird bio prináša dobré správy aj pre pacientov trpiacich závažnými genetickými ochoreniami.

Deep biotech Mira Gašpárka: Úspechy modrého vtáčika

génová terapia patrí medzi najmodernejšie a najpokročilejšie druhy liekov, ku ktorým  sa veda dostala po rokoch náročného výskumu. Výhodou génovej terapie v porovnaní s konvenčnými liekmi je jej schopnosť nielen liečiť, ale aj vyliečiť. A presne toto je prípad prvého lieku od spoločnosti bluebird Beti-cellu, ktorý tento týždeň získal kladné ohodnotenie od amerického regulátora liekov FDA a už čaká len na potvrdenie registrácie. 

Ak Beti-cell získa aj finálne povolenie a bude môcť vstúpiť na trh, bude to historický moment pre všetkých vedcov, pacientov a nadšencov pre genetické inžinierstvo. Išlo by totiž o prvú jednorazovú génovú terapiu schválenú na americkom trhu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite