Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

.otázniky Antona Vydru: Ako sa pripravuje cesta k neslobode

.anton Vydra .stĺpčeky ..otázniky antona vydru

Švajčiarsky literárny kritik Jean Starobinski v jednej svojej eseji o úpadku vzdelanosti píše: „Oslabenie jazyka a zánik výrečnosti úzko súvisia so stratou politickej slobody. Taká strata by bola zo všetkých najzásadnejšou; zmena jazyka je len jej symptómom.“

.otázniky Antona Vydru: Ako sa pripravuje cesta k neslobode

možno sú to len vety medzi inými vetami, ktoré nám už dnes veľa nehovoria, lebo prácu s jazykom a staré dobré rétorické zručnosti sme v tom lepšom prípade preonačili len na prostriedky, ako efektne získavať súhlas ostatných: v biznise, v politike, v obchode. Skrátka, využívame jazyk a výrečnosť len do tej miery, do akej nám prinášajú nejaký benefit. Tým horším príkladom je úroveň diskusie – verejnej alebo privátnej. Hovorí sa tomu jazyková kultúra a s tou to ide z kopca.

Ak má Starobinski pravdu, tak sme svedkami symptómu, ktorého dopad si ani nechceme predstaviť. A nechceme si ho predstavovať preto, lebo je to nepríjemné a nepohodlné maľovať čertov na steny a čo i len potajme zauvažovať o tom, že politická sloboda tu nemusí byť vždy a že k jej odstráneniu nevedie nijaká krátka ani dlhá cesta, ale že to môže nastať ako náhly zlom, v jedinom okamihu. Len tak: bum! A sme v okovách nejakého autoritára, tyrana, despotu či totalitného magora.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite