Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Deep biotech Mira Gašpárka: Genomika rýchlo a lacno

.miroslav Gašpárek .stĺpčeky .veda

Genomika umožňuje vedcom posúvať hranice možného, ale nástroje genomiky sú pre mnohé laboratóriá len drahým snom. Čoskoro sa ten sen môže stať cenovo dostupnou realitou aj vďaka spoločnosti Ultima Genomics.

Deep biotech Mira Gašpárka: Genomika rýchlo a lacno

genomika je multidisciplinárna oblasť biológie, ktorá v posledných rokoch umožňuje rapídny rozvoj biotechnológie a prináša nové poznatky o tom, ako naše gény a ich súhra s prostredím ovplyvňujú to, kým sme a akými ochoreniami trpíme. Všetci sa skladáme z miliónov buniek, ktoré zvyčajne dokážeme vidieť iba pod mikroskopom. Každá z týchto buniek obsahuje dva metre dlhý kód – našu DNA.

Chápanie toho, ako určité časti DNA ovplyvňujú funkciu ľudského organizmu, má význam nielen pre liečbu, ale aj prevenciu ochorení. Čítanie celej ľudskej DNA (genómu), žiaľ, nie je jednoduchý proces: od rastu buniek cez extrakciu až po narábanie s obrovským kvantom dát prináša genetické sekvenovanie mnoho úskalí. Dvoma najväčšími problémami sú však zrejme vysoká cena a časová náročnosť genetického sekvenovania.

Ultima sa chystá odhaliť novú softvérovú platformu prepojenú s prístrojom UG 100.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite