Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.otázniky Antona Vydru: Najkrajšie ťahy

.anton Vydra .stĺpčeky .otázniky Antona Vydru

Do ľudského života patria výhry a prehry. Samozrejme, víťazstvám sa tešíme viac než porážkam, no to, čo vlastne máme pokladať za výhru a čo za prehru, už nie je také jednoznačné. Lebo naozaj je víťazom ten, kto druhého akokoľvek pokoril?

.otázniky Antona Vydru: Najkrajšie ťahy

nie, nemám tu na mysli nijaké morálne víťazstvá, ktoré pripisujeme aj porazeným, keď chceme zvýrazniť ich čisté hodnoty a férové činy oproti zákerným ťahom súpera, ktorý vďaka tomu zvíťazil. Zaujíma má iný obraz vyhrávania. 

Francúzsky historik Michel Pastoureau vo svojej krásnej knihe o dejinách symbolov v kultúre stredovekého Západu píše o tom, s akou obľubou hrávali stredovekí ľudia šachy. Pravidlá si však menili podľa vzájomných dohôd. Najvtipnejšie na tom bolo, že mat kráľovi nebol finálnym ťahom hry, lebo „zajať alebo zabiť, hoci aj symbolicky, protivníkovho kráľa sa pokladalo za čosi podlé, zbabelé a dokonca smiešne“. A tak sa prehrávajúci partner v hre so svojím kráľom s kráľovskou nonšalantnosťou presunul o dve-tri políčka vedľa a hralo sa ďalej. Prepánakráľa – zhrozí sa šachový svet!

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite