Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Deep biotech Mira Gašpárka: Fosílie v našej DNA

.miroslav Gašpárek .stĺpčeky .veda

Vírusy sa v poslednom čase dostali do centra diania, no v skutočnosti nás tieto podivuhodné biologické častice sprevádzajú dlhšie než naši štvornohí kamaráti.

Deep biotech Mira Gašpárka: Fosílie v našej DNA

i keď svet vírusov sa nám môže zdať až príliš „mikro“, vírusy sú v skutočnosti istým spôsobom viditeľné aj voľným okom: stačí sa pozrieť do zrkadla. Odhadom až 8 percent nášho (ľudského) genómu tvoria ľudské endogénne retrovírusy (HERV), pozostatky prapôvodných vírusov, ktoré infikovali našich predkov naprieč poslednými stovkami miliónov rokov. Počas týchto infekcií nám vírusy odovzdali časť svojej DNA, a tým priložili ruku (spike) k tvorbe moderného človeka. Tieto virálne fosílie v našej DNA však nie vždy prinášajú len výhody v podobe zvyšovania rozmanitosti ľudského genómu. Občas sú zodpovedné aj za rôzne ochorenia.

Časti HERV zakorenené hlboko v našom genóme sa vyvíjali spolu s našou DNA, no okrem ochrany proti rôznym infekciám či ochrany plodu počas tehotenstva sa HERV pýšia aj úlohou v ochoreniach ako skleróza multiplex (SM) alebo LongCovid. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite