Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Český týždeň Tomáša Němečka: Proti ľudákom aj proti komunistom

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Autori a čitatelia .týždňa ho možno tak dobre nepoznali – ale on poznal ich. Československý exilový novinár Arnošt Wagner, rodák z Bratislavy, časopis sledoval. Mal vášeň pre správy a na jeho krajine mu záležalo.

Český týždeň Tomáša Němečka: Proti ľudákom aj proti komunistom

arnošt Wagner sa preslávil odhalením minulosti Jozefa Kirschbauma, generálneho tajomníka Hlinkovej slovenskej ľudovej strany, ktorého povojnový súd v Bratislave odsúdil na 20 rokov väzenia. Kirschbaum žil v exile ako uznávaný slavista: keď v Toronte oslavoval svoje 70. narodeniny, dostal gratuláciu aj od kanadského premiéra. No Arnošt Wagner mu pokazil večierok. V apríli 1983 odvysielal novinár v kanadskej televízii – v rámci podpory národnostných menšín mali Česi a Slováci vlastný vysielací čas – reláciu o Kirschbaumovej minulosti. Napríklad o tom, ako ľudácky tajomník v januári 1940 obhajoval slovenské rasové zákony: „Keď siahame zákonom na Židov, trestáme len zločinnosť príslušníkov tejto rasy.“

Malo to ohlas. Kanadská justícia sa po prvýkrát začala zaoberať slovenskými vojnovými zločincami. Pred súd bol postavený Štefan Reištetter, veliteľ Hlinkovej gardy v Bardejove, zodpovedný za deportácie židovskej komunity. Sám Kirschbaum stíhaný nebol, len stratil povesť. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite