Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Český týždeň Tomáša Němečka: 110 faciek pre Hnutie za život

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Povedané s klasikom undergroundu: „člověk ze zoufalství snadno pomate se“. Dve hnutia sa stali takými posadnutými svojou agendou, až stratili mieru a vkus. Právom zožali kritiku – no v nápadnom nepomere.

Český týždeň Tomáša Němečka: 110 faciek pre Hnutie za život

extinction Rebellion (Rebélia proti vyhynutiu) hlása občiansku neposlušnosť, ktorou chce podľa svojich slov upozorniť na klimatické zmeny. Jej česká odnož vniesla do miestneho prostredia blokády ciest, pretože „vyvolávajú dostatočnú reakciu verejnosti“. 

V čase ruskej invázie pridalo hnutie ďalšie vylepšenie: zablokovalo dopravu na pražskej magistrále v ukrajinských modro-žltých farbách s výzvou, nech domácnosti znížia svoje vykurovanie o 3 °C (takže nižšou spotrebou ruského plynu pomôžu Ukrajine). Začiatkom apríla si demonštranti ľahli pred Úrad vlády so zviazanými rukami v pozíciách zavraždených ľudí z Buče.

Treba povedať, že tentoraz nezískali pochopenie ani u tých, ktorí s nimi prv sympatizovali. „Celému ekologickému úsiliu len škodíte,“ odkázal im pražský primátor Zdeněk Hřib z Pirátskej strany.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite