Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

.popcorn Juraja Malíčka: Oslobodiť národy Stredozeme od tmárstva mágie

.juraj Malíček .stĺpčeky .kultúra

Keď v roku 2003 vyšla v českom preklade knižka ruského spisovateľa Kirila Yeskova Poslední Pán prstenů, stala sa z nej taká malá fantastická senzácia.

Juraj Malíček

teda, fantastická, neviem, aktuálne sa zdráham to slovo použiť, nie som si istý, či pre autocenzúru alebo preto, že sa hanbím, že sa mi stále zdá fantastická z hľadiska kvality, ale asi by bolo dobré upresniť to v tom zmysle, že fantastická nemusí nevyhnutne odkazovať na kvalitu, nejde o vyjadrenie superlatívu, ale fantastická, akože v prostredí fantastiky, medzi čitateľmi sci-fi a fantasy, zvlášť medzi fanúšikmi J. R. R. Tolkiena.

A senzácia preto, že si dovolila hriešnu vec, popísala príbeh Stredozeme nie z uhla pohľadu tých, čo vyhrali, ale nechala prehovoriť druhú stranu. Z jej uhla pohľadu, teda z tej druhej, Sauronovej strany, išlo o to, že jeho ambíciou nebola svetovláda, zlo a vôbec porobenie národov Stredozeme, ich uvrhnutie do temnoty a získanie jedného prsteňa, ale v podstate chcel čosi presne opačné. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite