Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

.otázniky Antona Vydru: Zjednotení - ale ako?

.anton Vydra .stĺpčeky .otázniky Antona Vydru

V týchto dňoch veľa premýšľam o zmysle toho, čo znamená, že máme byť zjednotení a držať pokope. Existuje viacero foriem jednoty a všetky nejako súvisia s mnohosťou a rozmanitosťou, ale aj s mocou a jej zneužívaním. Je to ošemetná otázka.

.otázniky Antona Vydru: Zjednotení - ale ako?

okolík, predstavte si okolík. Jednotlivé kvety sú rozmiestnené na malých stonkách, ktoré sa svorne zbiehajú k hlavnej stonke. Okolík je jednou z foriem súkvetia, rastlinnej jednoty. Mohol by byť obrazom spoločnosti, v ktorej je miesto jednotlivcov určené hierarchickým usporiadaním. To bolo typické pre staršie teologicko-politické myslenie ovplyvnené novoplatonizmom: Najvyššie stálo Jedno, Boh. 

Pod ním sa začali množiť najrôznejšie inteligencie. Od tých sa mnohosť ešte viac zväčšovala k psycho-fyzickému svetu duší, zvierat (aj tých ľudských) a vecí – k hmote. Všetko to držalo pokope ako ten okolík. Zrkadlom toho bolo hierarchické usporiadanie cirkvi a štátu. Princíp: jeden silný vladár, panovník, vodca, hlava, potom vykonávatelia jeho príkazov a nakoniec všetci ostatní.

A teraz si predstavte klas. To je iná forma súkvetia. Tu sa kvety tlačia jeden k druhému takmer ako antická falanga, v ktorej boli bojovníci jeden pri druhom tak natesno, že ich štíty vytvorili nepriestrelnú stenu pre nepriateľa. Aká komunita ľudí pripomína klas?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite