Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Deep biotech Mira Gašpárka: Gynko prerástlo Zymergen

.miroslav Gašpárek .stĺpčeky .veda

Ako veľmi odlišne dopadol rok 2021 pre dve podobné biotechnologické spoločnosti.

Deep biotech Mira Gašpárka: Gynko prerástlo Zymergen

rok 2021 priniesol biotechnologickým spoločnostiam mnoho výziev a šancí. Každá spoločnosť sa ich chopila po svojom a nie vždy najšťastnejšie. Pozrime sa na dve z nich, Ginkgo Bioworks a Zymergen, pre ktoré bol rok 2021 absolútne odlišný.

Ginkgo Bioworks (GB) buduje platformu, ktorá umožňuje vedcom a spoločnostiam programovať bunky skoro tak jednoducho, ako sa programujú počítače. Programovanie buniek, ako ho prináša syntetická biológia, je hnacou silou pokroku v odvetviach ako poľnohospodárstvo, farmaceutický priemysel či výroba priemyselných chemikálií. Ginkgo Bioworks sa zapojilo aj do globálneho úsilia v boji proti covidu-19 a jeho produkty nám môžu pomôcť v boji proti budúcim pandémiám, znečisteniu životného prostredia a klimatickej kríze.

Napriek atraktívnosti portfólia sa pozornosť mnohých vedcov, investorov a fanúšikov syntetickej biológie obrátila na Ginkgo Bioworks z iných príčin – raketový rast a naplnenie ekonomických aj produkčných cieľov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite