Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Český týždeň Tomáša Němečka: Zemanova milosť pre jeho partiu

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Česko zažilo svoj mečiarovský moment. V malej a nízkej podobe: prezident Miloš Zeman zneužil svoje právo milosti na to, aby zrušil právoplatný trest svojmu podriadenému, ktorý mal ísť do väzenia.

Český týždeň Tomáša Němečka: Zemanova milosť pre jeho partiu

miloš Balák šéfuje Lesnej správe Lány, takže má na starosti rozsiahly a nádherný areál okolo letného sídla českých prezidentov (dožil tu Masaryk, Havel sem pozýval českých a slovenských intelektuálov). Veľká časť z týchto 5 800 hektárov v CHKO Křivoklátsko je pre verejnosť uzavretá, takže nie je možné kontrolovať, čo sa tu deje. Balák to dlho zneužíval – až kým v Lánoch pred piatimi rokmi nezasiahla protikorupčná jednotka. 

Šéf prezidentských lesov zmanipuloval zákazku na úpravu lesnej priehrady tak, aby ju vyhrala kladenská spoločnosť Energie, ktorú vlastní rodina hokejistu Jaromíra Jágra (v predstavenstve dlho pôsobil jeho otec, od minulého roka ho vystriedal priamo legendárny útočník). Jeden z jej manažérov pripravoval Balákovi celé podmienky súťaže. „Zadanie som kompletne vymyslel tak, aby som vyradil menšie firmy,“ chválil sa svojmu kolegovi. „A hlavne to mám pripravené tak, že polovica práce sa vôbec nevykoná, ale môže sa vyfakturovať.“ Netušil, že ho už odpočúva polícia.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite