Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Český týždeň Tomáša Němečka: Babišov osud sa volá sudca Šott

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Andrej Babiš je obžalovaný. Ešte dôležitejšia je však správa o tom, kto prípad dotačného podvodu s farmou Čapí hnízdo na Mestskom súde v Prahe dostal: jeden z najlepších českých trestných sudcov Jan Šott.

Český týždeň Tomáša Němečka: Babišov osud sa volá sudca Šott

museli by ste byť fanúšikmi českého práva alebo politiky, aby ste si pamätali jeho meno – ale možno si pamätáte jeho veľký prípad. Pred desiatimi rokmi (mal len 34 rokov!) súdil aféru v strane podnikateľa Víta Bártu Věci veřejné, ktorá sa podieľala na vtedajšej Nečasovej vláde ako juniorný partner ODS a TOP 09. Bártova partaj bola prvou úspešnou milionárskou stranou jedného muža – predskokan Babišovho ANO. A aféra otvorila diskusiu o tom, aké politické správanie je už trestné.

O čo išlo? Parlament vtedy schválil zníženie platov poslancov a klub Věcí veřejných sa začal búriť. Ich šéf a majiteľ strany Bárta preto odovzdal obálky s peniazmi (v prepočte 7 000 a 20 000 eur) hlavným troublemakerom – poslancom Škárkovi a Kočímu – vraj ako priateľskú bezúročnú pôžičku bez termínu splatnosti. Škárka ho okamžite v médiách obvinil, že sa ho snaží skorumpovať. Išlo o trestný čin? Alebo „len“ neetické kupovanie lojality? Štátna zástupkyňa obžalovala Bártu aj Škárku z korupcie.

Bol to hádam najsledovanejší proces v histórii Obvodného súdu pre Prahu 5, kde Šott začínal. Mladý sudca bez rozpakov vpustil kamery do súdnej siene a neroztriasol sa ani pred vládnymi poslancami. Jeho rozsudok mal ohlas, pretože Bártu uznal vinným z korupcie, ale Škárku z podvodu!

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite