Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.otázniky Antona Vydru: Tisíce jazykov v Putinovej hlave?

.anton Vydra .stĺpčeky ..otázniky antona vydru

Keď sa Shakespearov Richard III. zobudí z hrozného sna, v ktorom ho navštívili duchovia tých, ktorých kruto a bezcitne pozabíjal, je taký vyvedený z miery, že v ňom prehovárajú dvaja Richardovia naraz: ten, ktorý ho viní zo zločinov, a ten, ktorý sa proti obvineniam bráni.

.otázniky Antona Vydru: Tisíce jazykov v Putinovej hlave?

v tom dramatickom monológu, o ktorom už vieme, že je predzvesťou Richardovho trpkého konca, vysloví machiavelistický vladár, že jeho svedomie má vyše tisíc jazykov a každý z nich rozpráva iný príbeh, v ktorom ho obviňuje z jeho zločinov. No vždy, keď v ňom tento hlas svedomia prehovorí, nazve ho slovom zbabelcov.

Silným patrí do rúk meč, ten má byť ich svedomím a zákonom. A tak volá svojich vojakov do boja, lebo treba pozabíjať všetkých tých „vagabundov, lotrov a nekontrolovateľné indivíduá“, tých úbožiakov odetých len do vlastných životov, tých biednych potkanov a bastardov. Ak už preto on ani jeho vojsko nevstúpi do neba, tak nech aspoň vkročia do pekla svorne, ruka v ruke.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite