Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Deep biotech Mira Gašpárka: Patent verzus nobelovka

.miroslav Gašpárek .stĺpčeky .veda

Ako jeden patentový rozsudok prevrátil mnohým biotechnologickým firmám svet naruby.

Deep biotech Mira Gašpárka: Patent verzus nobelovka

bakteriálne genetické nožnice, CRISPR-Cas9 predstavujú prelomovú technológiu, ktorá pomohla posunúť syntetickú biológiu z ťarbavého majstrovania na elegantnú inžiniersku poéziu. Pre mnohé biotechnologické spoločnosti sa CRISPR a s ním súvisiace patenty stali kľúčom k vývoju moderných terapií 21. storočia.

CRISPR je akousi imunitou baktérií, ktoré chráni pred vírusmi, no Jennifer Doudna z Kalifornskej Univerzity Berkeley (UCB) a Emmanuelle Charpentier z Viedenskej univerzity (VU) sa rozhodli CRISPR a s ním asociovaný enzým Cas9 použiť na genetickú modifikáciu živočíšnych buniek. Za túto prelomovú aplikáciu sa im podarilo získať Nobelovu cenu, no vo svete biotech biznisu Nobelova cena podstatná nie je: kľúčové sú patenty. Tento výsledok sa však netýka len ich dvoch, ale aj biotechnologických spoločností, ktoré svoje platby za využitie CRISPR-Cas9 smerovali do VU a UCB.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite