Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

.otázniky Antona Vydru: Jazyk vojny

.anton Vydra .stĺpčeky .otázniky Antona Vydru

Jazyk vojny je telesný. Tečie z neho krv. Nepozná slová, lebo jeho základnú gramatiku tvoria streľba a výbuchy – bômb a emócií. Jazyk vojny sa vpisuje do kože cez šrapnely a náboje. Jazyk vojny používa definitívny imperatív, ktorý sa nedá vysloviť. Dá sa len vykonať.

.otázniky Antona Vydru: Jazyk vojny

už druhý týždeň sme vrastení do nezmyselnej vojny, ktorú rozpútali Putin a jeho geopolitickí a vojenskí stratégovia. Nie, pán Lavrov, neboli ste nikým zatiahnutí do umelo vytvoreného konfliktu na Ukrajine, to vy niekoľkí tam kdesi v útrobách Kremľa ste ho svorne splodili!

Prvé reakcie, keď sme zistili, že sa to naozaj stalo skutkom, nás na okamih umlčali a po chvíľke paralýzy nasledovala explózia vulgarizmov. Vulgarizmus však stráca svoju hrubú vulgárnosť, keď jeden štát bezdôvodne zaútočí na druhý a vyhráža sa pritom celému svetu, že sa do toho nemá pliesť, lebo až vtedy uvidí, čo ešte nevidel. Prepáčte, ale idite na chuj! Je v tých slovách čo i len štipka hrubosti oproti vášmu jemnému „bratskému“ zabíjaniu? Vulgarizmus sa tu mieša s výsmechom agresii, uvoľňuje brutalitu a rozpúšťa jej primitívnu hrubosť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite