Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.otázniky Antona Vydru: Obri na pleciach trpaslíkov

.anton Vydra .stĺpčeky ..otázniky antona vydru

Sme ako obri na pleciach trpaslíkov. Viem, viem, malo by to byť presne naopak, no keď občas sledujem, s akým opovrhnutím sa náš vek pozerá na dejiny so všetkými tými ich omylmi a prešľapmi, mám pocit, akoby sme si vzájomne vymenili roly.

.otázniky Antona Vydru: Obri na pleciach trpaslíkov

ján zo Salisbury, žiak Petra Abélarda a neskôr tajomník Thomasa Becketta, nás vo svojom spise Metalogicus z roku 1159 informuje o obľúbenom prirovnaní Bernarda zo Chartres, ktoré sa už dnes stalo – na jeho škodu – iba ošúchanou floskulou. Podľa Bernarda sme ako trpaslíci na pleciach obrov, a to, že vidíme viac a ďalej, nie je vecou nášho ostrejšieho zraku alebo vyššej postavy, ale je to vďaka mohutnosti našich gigantických predchodcov, ktorí nás nesú a svojou veľkosťou dvíhajú nahor.

Bernard nepovedal, že nás tí obri z minulosti presahujú, zatieňujú, umenšujú alebo robia smiešnym zrnkom v okolitej púšti. Kdeže! Povedal, že nás dvíhajú, pozdvihujú. Tak je to vždy, keď sme v kontakte s ľuďmi, ktorí sú veľkí svojím myslením a životom. Možno taký trpaslík ostal aj naďalej trpaslíkom, no nie s pocitmi menejcennosti a ničotnosti. Spoznal svoju hodnotu: je trpaslíkom, ktorému bolo dané vidieť viac a ďalej, než videli obri pred ním. Vďaka nim.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite