Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Deep biotech Mira Gašpárka: Neviditeľné injekcie

.miroslav Gašpárek .stĺpčeky .veda

„Nepozerajte a hneď bude po tom!“ Slová zdravotníckeho personálu, ktorý upokojuje pacienta na smrť vydeseného z blížiacej sa ihly, sa azda stanú minulosťou vďaka „neviditeľnej“ injekcii.

Deep biotech Mira Gašpárka: Neviditeľné injekcie

pandémia koronavírusu odštartovala zlatú éru mRNA (messenger RNA) technológie a jej využitia v medicíne. Injekčná striekačka a ihla sú však jediný spôsob, akým sa dnes mRNA terapeutiká podávajú – čo sa mnohým ľuďom nemusí páčiť. Komfort pacientov motivoval vedcov zo Stanfordu a MIT, aby vyvíjali technológiu, ktorá by umožnila podanie mRNA prostredníctvom neviditeľnej injekcie.

Prečo sa vlastne mRNA liečivá podávajú injekčne? Nukleové kyseliny, medzi ktoré sa radí aj RNA, prinášajú nové možnosti prevencie a liečby stavov a ochorení od rakoviny až po infekcie vírusom Zika. Nukleové kyseliny sú však veľmi citlivé na extrémne prostredie, ktoré je charakteristické pre náš tráviaci systém.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite