Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Deep biotech Mira Gašpárka: Vektory za milióny

.miroslav Gašpárek .stĺpčeky .veda

Možno ste v škole nemali radi vektory. Tento stĺpček o biologických vektoroch a fascinujúcom startupe sa pokúsi zmeniť váš názor.

Deep biotech Mira Gašpárka: Vektory za milióny

od rakoviny po metabolické ochorenia, vďaka génovej terapii majú pacienti často šancu sa nielen liečiť, ale aj vyliečiť. Napriek tomu je však tento druh liečby pre mnohých málo dostupný. Nie preto, že by ho k nám posielali ufóni z Marsu len počas splnu  Mesiaca. Je to preto, lebo vyrábať génové terapie je veľmi zložité a nákladné. Biotechnologická spoločnosť 64x Bio však prináša platformu VectorSelect™, a tá odstraňuje zásadnú prekážku rýchlo dostupnej a lacnej génovej terapie: virálne vektory. Na jej rozvoj v posledných týždňoch získala 55 miliónov dolárov.

Dedičné choroby sú spôsobené chybami v našom genetickom kóde. Tak ako v abecede zohrávajú kľúčovú úlohu písmená, v genetickom kóde sú to špeciálne molekuly nazývané nukleotidy, ktorých usporiadanie riadi fungovanie celého organizmu. V prípade, že dôjde k chybe v usporiadaní nukleotidov, náš organizmus nedokáže fungovať správne a začneme pozorovať prejavy genetického ochorenia.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite