Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Deep bietoch Mira Gašpárka: Dokáže jedlo urobiť lieky efektívnejšími?

.miroslav Gašpárek .stĺpčeky .veda

Jedlo ako liek. To je mantra nutričných poradcov, ktorí veria v magicko-mystické účinky ich stravovacích plánov, a dokonca si zmenou stravy trúfajú liečiť aj rakovinu, svetový hlad a globálne otepľovanie.

Deep bietoch Mira Gašpárka: Dokáže jedlo urobiť lieky efektívnejšími?

strava môže byť súčasťou životného štýlu, ale v prípade onkologických ochorení nedokáže nahradiť „mainstreamové“ terapeutické metódy ako chemoterapiu, rádioterapiu či resekciu nádoru. Môže však starostlivo nadizajnovaný jedálniček zvýšiť účinnosť onkologickej liečby?

Napriek nie celkom jasným výsledkom štúdií skúmajúcich rôzne kombinácie diét s chemoterapeutikami sa relatívne mladá biotechnologická spoločnosť Faeth Therapeutics rozhodla posunúť klinickú výživu na vyššiu úroveň. Za týmto start-upom, ktorý získal investície v celkovej výške okolo 20 miliónov dolárov od špičkových fondov ako Khoshla Ventures či KdT Ventures, stojí skupina vedcov pozostávajúca z nositeľa Pulitzerovej ceny Siddharthu Mukherjeeho, onkológa Lewisa Cantleyho, ako aj molekulárnej onkologičky Karen Vousden, ktorí majú v pláne začať klinické skúšanie kombinácie chemoterapie s personalizovaným stravovacím plánom na základe genetickej analýzy nádoru.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite