Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

.otázniky Antona Vydru: V koľkých svetoch žiješ?

.anton Vydra .stĺpčeky .otázniky Antona Vydru

Veľká časť môjho života sa odohráva medzi textami: starými i novšími, jednoduchými aj ťažšími, odbornými a populárnymi. Žiť medzi textami bola moja voľba, ktorá má aj svoje dôsledky: nachádzate sa na niekoľkých platformách naraz. Ste jednak súčasníkmi tých naokolo, no zároveň ste aj vo svetoch minulosti alebo fikcie.

.otázniky Antona Vydru: V koľkých svetoch žiješ?

životné skúsenosti čitateľov bývajú utkané z literárnych miest, ktoré navštívili. Taký človek sa často ocitá v jedinom momente v dvoch, troch alebo aj vo viacerých rôznych situáciách, a to, s čím sa stretol v jednom zo svojich svetov, celkom prirodzene prenáša aj do iného. Niekedy je to veľmi obohacujúce, inokedy pre druhých totálne nezrozumiteľné a v niektorých prípadoch to môže byť aj fatálne.

Čítanie kníh nie je iba kumulovaním poznatkov. Nie vždy sa z kníh niečo nové dozvieme. V mnohých prípadoch to od nich ani neočakávame. Možno len chceme nechať na seba pôsobiť emóciu, ktorú autor šikovne pretavil do slov a viet, a tá emócia nás naraz uchváti, pohltí, zasiahne. Neboli v tom nijaké poznatky, no čosi neznáme alebo dávno zabudnuté sme pri čítaní prežili v plnej sile: niekedy je to vášeň, niekedy bolesť, niekedy zúfalstvo, niekedy nádej.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite