Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

.videné z Košíc: Dve podoby koaličnej krízy rozhodovania

.peter Schutz .stĺpčeky .videné z Košíc

Dve bazálne udalosti týždňa, novela covid automatu a „daňová revolúcia“ Igora Matoviča, sa zvrhli do (opätovnej) ilustrácie koaličnej krízy politického rozhodovania. Teda toho deficitu, ktorý vedie k vajataniu a marazmu celého vládneho štvorzáprahu.

.videné z Košíc: Dve podoby koaličnej krízy rozhodovania

neschopnosť prijímať jednoznačné rozhodnutia a mediálne ich následne nespochybňovať je zrejme aj dôsledok politickej a vôbec ľudskej nezrelosti. Predovšetkým o covidových opatreniach v značnej miere platí, že v najlepšom prípade rozpačitosť, nedôvera, odmietanie až zosmiešňovanie „na príjme“ sú autentickým ovocím verejných konfliktov. Z nich vedie priama cesta k nízkej (nulovej) vážnosti jednotlivých opatrení. A vzápätí aj k ich celonárodnému porušovaniu, ktoré je základnou príčinou nemocničnej kalamity a vysokej covidovej úmrtnosti.

Dá sa usudzovať, že biedna zaočkovanosť, ktorá radí Slovensko na tretie miesto odspodu v EÚ, si z logiky veci pýta ešte prísnejšiu sadu opatrení, než aké zavádzajú napríklad Nemecko, Rakúsko, Česko, Holandsko, Dánsko, atď., čo sú krajiny, v ktorých delta tiež láme rekordy z prvej i druhej vlny. Napriek tomu sa reforma automatu, ktorý rozoznáva od zeleného po čiernu päť stupňov rozšírenia covidu, aj pre neschopnosť zaujať spoločný postoj ukázala ako jedna z menej prísnych.

Aj keď v čiernej fáze upúšťa do značnej miery od rozlišovania očkovaných a neočkovaných, pričom na rozdielnosť podmienok pre obe skupiny kladú silný dôraz zahraničné schémy, ktoré stavili na priamočiaru motiváciu nasmerovať ľudí pod ihlu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite