Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.pohľad Veroniky Brunckovej: Chcime viac a viac aj dostaneme

.veronika Bruncková .stĺpčeky .pohľad veroniky brunckovej

Slovenská cena za architektúru ukázala cestu, ako nerozflákať cez Plán obnovy peniaze na polystyrén a plastové okná. Tento týždeň určila porota výhercov kvalitných stavieb od slovenských architektov a architektiek. Pre tieto riadky vyberiem jednu za všetky. Súkromná škola Guliver v Banskej Štiavnici z ateliéru architekta Richarda Murgaša.

.pohľad Veroniky Brunckovej: Chcime viac a viac aj dostaneme FB/Veronika Bruncková

ak ste o projekte ešte nepočuli, ide o novú základnú školu s inovatívnym prístupom k vzdelávaniu, kde sa mení stará prednášková predstava vzdelávania v uzavretých triedach. Tie sa spolu s kabinetmi učiteľov otvárajú do otvorených spoločných priestorov, kde sa ticho mŕtvych chodieb vymenilo za interakciu celej školy aj cez prestávky. 

Všade je umiestnený mobilný nábytok, ktorý sa dá podľa predstáv učiteľov či na iné účely, ako je vzdelávanie, rýchlo meniť. Celý komplex je teda inšpiratívnym prostredím, ktoré podnecuje na učenie sa na každom štvorcovom metri. Okrem toho je v areáli školy veľký bazén a športovisko, ktoré bude otvorené aj pre verejnosť, čím budova neostane cez víkend ležať popolom. Okrem iného už spomeniem len zelený aspekt cez vodozádržné opatrenia, výsadbu zelene či rozumné narábanie s energiou. Keď som tam prišla, ostala som očarená, ako si to prostredie samy deti vychutnávajú. Dobrá architektúra šitá na mieru užívateľom jednoducho funguje. Je to rozumný návrh postavený na jednoduchom rozložení priestorov, taký, o akom by mali byť všetky rozvojové smart koncepcie, ktoré štát má.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite