Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Otázniky Antona Vydru: Ticho a hluk

.anton Vydra .stĺpčeky .otázniky Antona Vydru

Žijeme v permanentnom šume, v prívale dát a informácií, ktoré vedome alebo nevedome, chcene či nechcene spracúvame. Zo šumu sa rýchlo stane hučanie, z hučania lomoz. Ako nájsť v takom prostredí ticho a pokoj? A čo by vlastne tým tichom malo byť?

Otázniky Antona Vydru: Ticho a hluk

jeden náš študent si položil otázku, čo znamená pre nepočujúceho človeka túžba po tichu. Je to zaujímavá otázka, lebo v akejsi základnej naivite si zväčša predstavujeme, že nepočujúci ľudia žijú v absolútne tichom svete, bez jediného zvuku, bez možnosti rozumieť pojmom počutia a načúvania, a teda bez možnosti rozumieť aj pojmu ticha. Je to, samozrejme, hlboké nepochopenie.

Iste, jedna vec je to, čo je alebo nie je schopný zaznamenávať náš sluchový aparát, iná vec je schopnosť prijímať aj iný typ informácií: od čuchových cez hmatové až po tie vizuálne. To všetko k nám prichádza v podobe informačných dávok. A niekedy taká dávka býva poriadna „šľaha“.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite