Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Český týždeň Tomáša Němečka: Zeman odchádza (bohužiaľ Pavel)

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Najvyšší štátny zástupca po desiatich rokoch skončil. V piatok 14. mája oznámil, že „čelil veľkému tlaku zo strany ministerky spravodlivosti“, a preto koncom júna odíde. To je zlá správa. Aj o ňom.

Český týždeň Tomáša Němečka: Zeman odchádza (bohužiaľ Pavel)

pavel Zeman sa zjavil akoby odnikiaľ: vláda hľadala šéfa štátnych zástupcov, ktorý by nebol zapletený do miestnych väzieb, čo Zeman – dovtedy pôsobiaci v Haagu ako český zástupca v Eurojuste – dokonale splnil. Pod jeho vedením sa spustila česká protikorupčná vlna, od zatknutia stredočeského hejtmana Davida Ratha až po (dodnes sporný) zásah na Úrade vlády v júni 2013, ktorý viedol k predčasným voľbám a prepísaniu politickej mapy. Lakonický mladý muž so suchým právnickým humorom sa zdal zárukou nestrannosti: udržiaval si odstup od politiky a v jeho ére prestali unikať informácie z vyšetrovaní.

Český systém je v niektorých ohľadoch robustnejší a odolnejší ako slovenský. Najvyšší štátny zástupca nie je generálny prokurátor a má len obmedzenú možnosť zasahovať do živých prípadov, takže nižšie úrovne systému majú veľkú autonómiu a ich šéfovia môžu byť odvolaní len v disciplinárnom konaní. Okrem toho najvyššieho. Ten môže byť kedykoľvek vymenený bez udania dôvodu, ak to vláde navrhne minister spravodlivosti (nemá však pevne stanovené funkčné obdobie, takže teoreticky môže slúžiť až do dôchodku). Pavel Zeman prežil sedem ministrov. U politikov si získal taký rešpekt a u novinárov takú popularitu, že sa zdal neodvolateľný.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite