Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Český týždeň Tomáša Němečka: Škandál ministra zdravotníctva

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Český minister zdravotníctva je niečo ako učiteľ obrany proti čiernej mágii v potterovskej sérii: funkcia je prekliata, preto ju nikto nemôže zastávať dlho. Súčasnému ministrovi sa za mesiac podarilo vytvoriť si väčší problém ako všetkým trom predchodcom dohromady.

Český týždeň Tomáša Němečka: Škandál ministra zdravotníctva

petr Arenberger už možno ľutuje, že do Babišovej vlády vstúpil. Ešte donedávna sa 62-ročný profesor medicíny tešil priazni médií ako obľúbený pražský dermatológ (Lekár roka 2017), získaval odborné uznanie (takmer dvadsať rokov predsedá dermatovenerologickej spoločnosti) a viedol fakultnú nemocnicu na pražských Vinohradoch. Vládna funkcia mala príjemne ukončiť jeho dlhú a úspešnú kariéru. Premiér chcel profesora – tvár kampane proti rakovine kože – dokonca využiť na svoj nový predvolebný sľub: vybudovanie nového onkologického ústavu za 275 miliónov eur z národného plánu (postcovidovej) obnovy.

Na ministra však svieti oveľa viac reflektorov ako na riaditeľa. Keď novinári začali skúmať jeho majetkové priznania, narazili na čudné veci. Peter Arenberger sa len za posledné tri roky podieľal na 38 klinických štúdiách, napríklad na testovaní nového lieku na psoriázu, ale tvrdí, že z nich nemal žiaden zisk. Okrem toho vykazoval štúdie na svoj živnostenský list ako kozmetické služby. Jeho fakultná nemocnica má svoj archív uložený v riaditeľovom súkromnom dome neďaleko Mělníka, pričom nájomné údajne predstavovalo 4 000 eur mesačne. Skráťme to: ako šéf nemocnice podal stručné trojstranové priznanie, v ktorom uviedol päť nehnuteľností a žiadne vedľajšie príjmy – ako minister pod tlakom novinárov nakoniec na 16 stranách priznal 65 (!) nehnuteľností v Prahe a okolí Mělníka, ročné vedľajšie príjmy 1 milión eur zo živnosti a 60-tisíc eur z prenájmu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite